Какви са ползите от мазнините омега 3 и 6 в менюто
Илюстрация: Shutterstock
Мастните киселини омега 3 и 6 подобряват възможностите на детето да чете, според резултати от ново проучване. Меню, което включва повече риба, зехтин и ядки, е от особена полза за хлапетата, на които им предстои обучение.
Известно е, че омега 3 и омега 6 са полезните мазнини, които предпазват от сърдечносъдови болести и пазят нервната система. Ново проучване продължи листата на полезните им ефекти и доказа, че ако детето редовно консумира храни, богати на мазнини омега 3 и 6 мазнини ще подобри възможностите си за четене.
Шведски учени от университета в Гьотеборг проучили храненето на 154 деца на възраст 9-10 години, които правили и тестове за четене на компютър. Те отчитали скоростта на четене и възможността на децата да се ориентират и разберат нови, непознати думи. Проследили и обогатяването на речниковия им запас. Децата били разделени на 2 групи - едните вземали добавка на омега 3 и омега 6, а другите – плацебо. Проучването, което продължило 3 месеца, било двойно сляпо, за да гарантира максимално достоверен резултат.
Резултатите доказали, че децата, които получавали омега 3 и омега 6 мастни киселини, имали много по-добри резултати – те четели по-бързо, по-лесно се ориентирали в новите и непознати думи и ги произнасяли правилно в сравнение с другата група.
„Нашият хранителен режим е относително беден на полезните омега 3 и омега 6 мастни киселини. Това вероятно окозва лош ефект върху усвояването на азбуката и уменията за четене“, коментира Мат Джонсън, ръководител на проучването.
Обяснението: мембраните на мозъчните клетки са изградени основно от полиненаситени мастни киселини (омега 3 и омега 6), а проучвания доказват, че тези мастни киселини са особено важни за пренасянето на сигнали между невроните. Така че, добавки с омега 3 и омега 6 са от полза за децата, особено ако те имат проблеми с четенето и трудно учат.
Полезните мастни киселини се съдържат в растителните масла – зехтин, орехи, рапица както и в рибите – сьомга, скумрия, сардина, пъстърва. Има ги още и в зърнените храни и ядките.
Източник: Science Daily.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари